Guide för dig som vill börja rida

 

Känner du dig sugen på att hoppa upp på hästryggen? Ridning är en rolig och utvecklande aktivitet där du får lära dig samspela med ett stort och mäktigt djur. Det finns flera vägar att gå om du vill prova sporten ridning. I den här texten ska vi ta upp några av dem, samt berätta vilken utrustning du behöver när du ska ge dig iväg på din första ridtur. Hästar är stora djur vilket kan vara skrämmande för många, men är du bara väl förberedd och får rätt hjälp av personer med erfarenhet inom ridning behöver du inte vara orolig.

Var kan man börja rida?

Enklast börjar du din bana som ryttare på en ridskola. De har ofta speciella nybörjargrupper där du kan lära känna andra på samma kunskapsnivå som dig. Du får också tillgång till en ridlärare som kan hjälpa dig till rätta. Dessutom är hästarna på ridskolan ofta vana vid ryttare utan ridvana. Annars är ett av de bästa tipsen för dig som är intresserad av ridning, men inte vet om du vill boka in dig på en hel termin på en ridskola än, att ge dig ut och rida turridning. Även här får du hjälp av en erfaren handledare medan du känner efter om ridsporten är något för dig.

Vilken utrustning behöver man?

Den absolut viktigaste delen i din ridutrustning är naturligtvis hjälmen. Den är en billig livförsäkring som skyddar ditt huvud om olyckan skulle vara framme. Om du inte vill köpa en egen hjälm direkt finns det ofta lånehjälmar på ridskolan. För att skydda kroppen och ryggraden är också säkerhetsväst obligatoriskt på många ridskolor. Det är även viktigt att ha ett par sköna byxor utan sömmar på insidan av benen eftersom sömmarna kan orsaka stora skavsår om du rider länge. Du bör också ha skor med en liten klack på fötterna eftersom den hindrar stigbygeln från att fastna kring foten om du ramlar av hästen. Ett tips är att köpa begagnade saker i början, köp dock aldrig en begagnad hjälm.

 
 
 
 
 

Leave a reply

required

required

optional


 
 
 
 

Häst & ryttare

 
 
 
 
monograph