Isabell Werth

 

Isabell Werth är ett namn som klingar bekant i de flesta hästmänniskors öron. Den världsberömda dressyrryttaren är inte bara många unga hästtjejers idol, hon innehar också medaljrekord, har skapat en egen serie med sadlar och ligger ständigt på topplistan som rankar världens just nu bästa ryttare. Werth har haft en lång och mycket intressant karriär, kantad av framgång och berömmelse, men också bakslag i form av dopingskandaler och skvaller. Oavsett vad man tycker om Werth finns det inga tvivel om att denna talangfulla ryttare kommer gå till historien på grund av hennes många framgångar.

Innehar medaljrekord bland ryttare

Den tyska ryttaren Isabell Werth visar på toppklass gång på gång, och har gjort så under mycket lång tid. Ryttaren har deltagit i de olympiska spelen fem gånger, år 1992, 1996, 2000, 2008 samt 2016. Under dessa fem olympiska spel har hon lyckats rida hem hela tio medaljer, varav 6 stycken var guldmedaljer. Denna imponerande medaljskara innebär att Werth håller rekordet för flest antal OS-medaljer vunna av någon ryttare, oavsett gren. Utöver sina imponerande OS-resultat har hon också vunnit 9 medaljer i världsmästerskapen (7 guld samt 2 brons) samt 13 medaljer i Europamästerskapen i dressyr (9 guld, 3 silver samt 1 brons).

Avstängd för doping

Isabell Werths karriär är dock inte enbart kantad av framgång, hon har också varit involverad i en dopingskandal. Den 24 juni 2009, i samband med en tävling i tyska Wiesbaden, påvisade ett dopingtest att Werths häst Whisper var påverkad av det förbjudna ämnet flufenazin. International Federation for Equestrian Sports (FEI) stängde då av ryttaren från alla tävlingar i sex månader. Werth hävdade själv att preparatet enbart givits till hästen på grund av en sjukdom, och att preparatet i själva verket gavs för att hästens skötare skulle ha en säker arbetsmiljö. Trots att preparatet är ett milt lugnande preparat hävdade ryttaren att hon inte trodde att det påverkade hästens insats på tävling.

 
 
 
 
 

Leave a reply

required

required

optional


 
 
 
 

Häst & ryttare

 
 
 
 
monograph