Louise Nathhorst

 

Många känner kanske Louise Nathhorst bättre som hennes smeknamn ”Lussan”. Lussan är en av de mest kända dressyrryttarna i Sverige, och har bland annat hela sju SM-guld. Förutom dessa guldmedaljer har hon vunnit SM-silver fyra gånger och SM-brons två gånger. Hennes största prestation är dock en bronsmedalj från OS i Los Angeles 1984. Hon har också vunnit Världscupsfinalen 1998, som hölls i Scandinavium. Det vinnande programmet reds där till musik som specialskrivits av Benny Andersson till just henne och hennes dressyrprogram.1280px-Trakhener_-_Dressur_Zweites_2

Lussan föddes år 1955 i Stockholm. Hon började rida när hon var 10 år gammal, och efter några år på en ridskola i Skanör gick hon över till Stockholms Ridhus där hon tränade under Jan Malmborg. Hon fick så småningom ta över ponnyn Popito, som tidigare tillhört hennes syster, och började efter det att tävla, redan från början med stora framgångar. Som junior tävlade hon även i andra grenar än dressyr, till exempel fälttävlan och banhoppning.

De tre första åren efter att hon gått över till stor häst som 16-åring satsade faktiskt Lussan helhjärtat på banhoppning, men gick så småningom över på dressyr. År 1974 åkte hon därför till Tyskland för att träna under dressyrtränaren Walter Christensen, något som hon skulle fortsätta att göra av och till ända fram till 1990. Sedan hon flyttat tillbaka till Sverige igen efter den första vistelsen i Tyskland, 1983, började hon tävla med det svenska dressyrlandslaget, och bara ett år efter det åkte hela laget till OS i Los Angeles. Som lag placerade sig svenskarna på en 26:e plats, medan Lussan som bekant tog medalj som individuell ryttare. Lussan fick möjlighet att delta i tre ytterligare OS, men upprepade aldrig sin framgång från 1984.

Numera bor Lussan på Drottningholm, och är sambo med Lars Andersson, som också han tidigare ridit i landslaget i dressyr. De två driver ett stall tillsammans, med träningsverksamhet. Om du också driver en ridskola eller ett stall, vet du hur mycket arbete det är att sköta hästar, elever och ett företag ovanpå det. Då kan det vara skönt att i alla fall inte behöva oroa sig för pengarna från ens fakturor kommer in eller inte. Genom att låta Fakturino hjälpa dig att sälja fakturor kan du vara säker på att pengarna kommer in, och får en sak mindre att tänka på.

 
 
 
 
 

Leave a reply

required

required

optional


 
 
 
 

Häst & ryttare

 
 
 
 
monograph