Malin Baryard-Johnsson

 

Malin Baryard-Johnsson är en ikon som är välkänd även utanför ridsporten tack vare sina stora framgångar som gjort att hon synts i ett flertal tv-program. Malin föddes den 10 april år 1975 i Söderköping där hon också tidigt fann sitt hästintresse. Eftersom hennes äldre systrar red ville hon också följa med och när hon var sex år fick hon också börja rida. Hon upptäckte snabbt att det här med hästar var hennes grej och det dröjde inte länge innan hon började tävla i hästhoppning. I samma veva bestämde sig även hennes pappa för att underlätta för döttrarnas hästintresse och köpte Jonstorps gård, där Malin tillbringade i stort sett hela sin tid för att träna sina hästar. År 1989 tog hon sitt första guld i SM samt ett silver i EM för ponnys. Året därpå följde hon upp detta med att ta hem guldet i EM. Efter att hon blivit Europamästare frågade hennes pappa den engelske hoppryttaren och legenden John Whitaker om Malin möjligtvis kunde få komma och träna hos honom. Det fick hon och de följande två och ett halvt åren slet Malin hårt med att arbeta i hopp-stallet. När hon väl flyttade hem till Sverige igen bestämde hon sig för att fortsätta satsa hårt på hästarna och startade eget företag där hon köpte in och sålde hästar. Att ha hästar är dyrt och ibland kan det vara nödvändigt att ta ett lån för att ha råd.

Malins stora genombrott

Men det var först år 1996 som det stora genombrottet kom som gjorde att Malin blev ett välkänt ansikte även för dem som inte var insatta i ridsporten. Under påskhelgen var det nämligen tävlingar i Scandinavium i Göteborg. Malin ställde upp i maskeraden – iklädd raffset – och efter det visste alla vem hon var. Hon fick snabbt ett sponsorkontrakt värt miljoner av H&M och har sedan dess haft ett långt samarbete med dem. Att hon dessutom kom trea i världscupen tillsammans med sin dåvarande häst Corrmint är det färre som minns. Med Corrmint nådde Malin stora framgångar, men det var först när hon fick stoet Butterfly Flip som de riktigt stora framgångarna kom och år 2003 blev de utsedda till det bästa ekipaget i världen.

Meriter och karriär

Malin har haft en lång och enormt framgångsrik karriär som inte är över än. Hittills har hon, utöver de guld och silver hon tog som ungdomsryttare, även medaljer i OS, VM, EM och SM. Vid sidan av hästhoppningen har hon också hunnit med en hel del annat. Bland annat så släppte hon år 2004 en låt som hette ”I love horses (do you want to ride?)” vilken sålde guld. Hon har också varit programledare för programmen Barbacka år 2003 och för ”Det stora hoppet” som sändes år 2017.

 
 
 
 
 

Leave a reply

required

required

optional


 
 
 
 

Häst & ryttare

 
 
 
 
monograph