Maria Gretzer

 

Maria Gretzer är ett av de största namnen inom svensk hästhoppning. Hon föddes den 11 november 1958, i Örebro, och började rida redan när hon var sju år gammal. Då kunde hon knappast ana att hon skulle bli en historisk ryttarinna, i och med att hon placerade sig på sjätteplats under OS i Barcelona 1992. Då red hon på skimmelstoet Marcoville. Sedan dess har Gretzer etablerat sig inom svensk hästhoppning genom att bland annat inneha positionen som förbundskapten för Svenska hopplandslaget och som tränare för landslaget i fälttävlan. Hon har också varit expertkommentator inom hästhoppning för Sveriges Radio.horse-721136_640

Gretzer fick sin första häst när hon var 14 år gammal, och alltså hade ridit i sju år. Redan året efter tävlade hon för första gången. Vid det laget hade hon tillsammans med sin familj flyttat till Göteborg, och när hon avslutat sina studier fick hon således ett jobb som instruktörselev vid den ridklubb i Göteborg som hon tillhörde. Snart blev hon också ridlärare på heltid. Om du själv arbetar som ridlärare, och driver din egen ridskola, vet du att det är mycket att hålla reda på när man har ansvar för både barn och djur och samtidigt ska sköta ett stall. Då kan det vara skönt att i alla fall slippa en del av det administrativa arbetet, till exempel att se till att betalningarna för lektionerna kommer in. Genom att låta Fakturino hjälpa dig med factoring får du mer tid över till att planera lektioner och sköta om hästarna.

På ridskolan lärde Gretzer känna Lene Nissen Lembke, en erfaren ryttarinna. Gretzer följde med Nissen Lembke till Tyskland, och tränade där i tre år. När hon återvände till Sverige och till den gård som hennes föräldrar hade köpt, där hon kunde ha de hästar hon fört med sig från Tyskland, gick hon även i träning hos fälttävlansryttaren Paul Weier i Schweiz. När hon för andra gången återvände till Sverige var det som en framgångsrik ryttarinna: hon kom på fjärdeplats i SM 1988 och fick en plats i det svenska hopplandslaget. Året innan det historiska OS:et 1992 gick Gretzer också till historien då hon blev den första svensken någonsin som vann en Världscupfinal. Efter OS 1992 tävlade Gretzer för landslaget i 15 år innan hon blev förbundskapten.

 
 
 
 
 

Leave a reply

required

required

optional


 
 
 
 

Häst & ryttare

 
 
 
 
monograph