Pether Markne

 

För den stora allmänheten är förmodligen Pether Markne okänd. I hästsportkretsar är han desto mer igenkänd både inom hästhoppning och dressyr. Det var i Södertälje som Markne växte upp och han började rida redan som sjuåring och vid 12 års ålder fick han sin första egna ponny. Vid 18 års ålder var han Pether juniormästare i hoppning. Pulsen och det pumpande adrenalinet utgör delar av det han älskar med sporten. Fast hjärtat hans, fastnade för dressyr och därför satsa han för egen del på det.

 

Landslagstruppen
Pether Markne tillhör den svenska landslagstruppen i dressyr och det är inom dressyren som Pether haft sina främsta ryttarframgångar.

 

Tränare & coach
Pether Markne är A-tränare i både hoppning och dressyr. Han är dessutom landslagstränare i

hoppning. Även om han varit juniormästare i hoppning så är Pether Markne mest känd som hoppningstränare i dag. Under hela 20 år har han tränat och coachat den kända hoppryttarinnan Malin Baryard-Johnsson. Markne är en populär ponny- och ungdomstränare. Något som erbjuder och inrymmer både inspiration och utmaningar, det för med sig en alldeles speciell energi.

jockey riding boot, horses saddle and stirrup

 

Samarbeten i dressyr
Även i dressyr har Pether flera framgångsrika samarbeten som tränare och coach. Däribland flera svenska elitryttare och juniorryttaren Juliette Ramel. Till dessa samarbeten hör även det med maken Per Sandgaard.

 

Dressyrframgångar
Genombrottet i dressyr kom med hingsten Amiral. Med GP-stjärnan Nijinski vann han i princip var start.

 

Kreatören i ridkonsten
Pether Markne är en sann kreatör som har en förmåga att göra det svåra i ridkonsten enkelt. Enligt honom är det de små detaljerna som gör de stora skillnaderna. På engelska förekommer uttrycket the Devil is in the details, vilket har sitt ursprung i frasen God is in the detail. Med dessa uttryck avses det av vad man än gör ska det göras på ett ordenligt sätt, ända ned till minsta detalj då dessa är viktiga. Så det synsättet som Pether har, gäller oavsett om uppgiften handlar om dressyr eller hoppning.

 

Författaren & mediapersonen
Pether Markne lanserade boken Hästens grundarbete i maj 2014. Han är aktiv även i Ridsportpodden.

 
 
 
 
 

Leave a reply

required

required

optional


 
 
 
 

Häst & ryttare

 
 
 
 
monograph